Як уникнути та захистити себе від грипу. Поради чернівецьких санепідеміологів

Як уникнути та захистити себе від грипу. Поради чернівецьких санепідеміологівВірус грипу небезпечний, але не всесильний. Можна легко уникнути зараження грипом навіть під час епідемії, якщо дотримуватись кількох простих речей.

Інфекційний контроль: прості речі рятують життя

Навіть якщо ознак хвороби немає:
– Уникати скупчень людей
– Користуватися одноразовими масками при необхідності
– Регулярно провітрювати приміщення і робити вологе прибирання
– Повноцінно харчуватися, висипатися, уникати перевтоми
– Мати чисті руки
-Користуватися тільки одноразовими паперовими серветками і рушниками
– Залишатися вдома при перших ознаках хвороби
– Ізолювати хвору людину
– Прикривати рот і ніс під час кашлю та чхання

Дотримання цих елементарних правил суттєво підвищує Ваші шанси уникнути небезпечного захворювання і здатне зберегти життя Вам і людям, що знаходяться поруч з Вами.

Вакцинація: найефективніший засіб захисту

Щорічна вакцинація є найефективнішим засобом для захисту організму від вірусів грипу. Вакцина захищає від усіх актуальних штамів грипу, є безпечною і ефективною.
Найкращий час для проведення вакцинації — напередодні грипозного сезону (у вересні). Якщо такої можливості не було, то вакцинуватися можна і впродовж всього сезону.
Жінки, які годують груддю, можуть бути вакциновані. Особливо важливою вакцинація є для представників груп ризику, оскільки вона значно збільшує шанси цих людей відвернути смертельні наслідки хвороби.
На сьогодні прогнозовано можливу циркуляцію трьох штамів вірусу грипу на території України в епідсезоні 2012/2013 рр., а саме
• A/Каліфорнія/7/2009 (H1N1) – подібний вірус;
• A/Вікторія/361/2011 (H3N2) – подібний вірус;
• B/Вісконсін/1/2010 – подібний вірус.

Всі ці три штами були рекомендовані ВООЗ для виробників грипозних вакцин.
Закликано провести щеплення проти грипу особам, які відносяться до груп ризику, до яких увійшли: люди віком від 65 років, незалежно від наявності чи відсутності хронічних захворювань; хворі будь-якого віку, що перебувають в стаціонарних медичних установах; вагітні; діти та підлітки; особи, що страждають хронічними захворюваннями легенів або серцево – судинної системи; страждають порушенням обміну речовин, включаючи цукровий діабет; хворі на стафілококову інфекцію та пацієнти з імунною недостатністю; пацієнти з зайвою вагою.

peredplata