В Україні почали видавати COVID-сертифікати: як їх отримати

З 1 липня українці можуть отримати так звані COVID-сертифікати — документи міжнародного зразка з підтвердженням, що їхній власник чи власниця не є носієм коронавірусу.

Розповідаємо, як отримати COVID-сертифікат і що він може вам дати. А ще — чим він відрізняється від довідки та Міжнародного свідоцтва про вакцинацію.

Що таке COVID-сертифікат?

Це документ, який будуть видавати за однієї з трьох умов:

– якщо ви отримали дві дози вакцини проти COVID-19 (термін дії захисту становитиме 180 днів для отримання довідки, визначеної країною формату);

– якщо у вас є негативний ПЛР-тест (термін дії — 72 години з моменту взяття зразка);

– якщо ви перехворіли на COVID-19 і ці дані внесені до електронної системи охорони здоров’я (термін дії — 180 днів із моменту отримання лабораторного підтвердження).

У документі також міститимуться дані про ім’я та прізвище власника або власниці; серія та номер закордонного паспорта; і дані про лікаря, який вносив відомості про вакцинацію, хворобу або тест на коронавірус.

COVID-сертифікат існуватиме як в електронній, так і в паперовій формі.

Хто і як може отримати COVID-сертифікат?

Хоча підставами для отримання сертифіката може бути і ПЛР-тест, і той факт, що ви хворіли на коронавірусну хворобу, зараз COVID-сертифікат можуть отримати тільки ті українці, які пройшли повний курс вакцинації, повідомив на брифінгу 1 липня очільник Центру громадського здоров’я Роман Родина.

29 червня Міністерство цифрової трансформації оголосило про тестовий запуск COVID-сертифікатів: потрібно зареєструватися на спеціальному сайті, і протягом 48 годин вам повинні надати доступ до документа.

Інформацію про щеплювання проти коронавірусу й те, що ви на нього перехворіли, братимуть автоматично із системи eHealth — вашої електронної медичної карти, яку веде сімейний лікар. Тож якщо він забув внести інформацію про вакцинацію, потрібно спершу з’ясувати питання з лікарем — інакше COVID-сертифікат ви просто не отримаєте.

За словами директора департаменту розвитку електронної системи охорони здоров’я НСЗУ Дмитра Черниша, попередньо у серпні-вересні COVID-сертифікати можна буде отримувати і безпосередньо в сімейного лікаря. Можливо, у майбутньому його можна буде отримати в центрах надання адміністративних послуг, але поки що це віддалена перспектива, каже Черниш.

Отримання COVID-сертифіката є безкоштовним.

Навіщо мені COVID-сертифікат?

Головна ідея документа — спрощення закордонних подорожей. COVID-сертифікат показуватиме, що його власник чи власниця не є носієм коронавірусу, а отже, має право подорожувати за кордон без обмежень.

Крім того, як пояснив Роман Родина з ЦГЗ, COVID-сертифікати можуть бути підставою для звільнення від дотримання певних карантинних обмежень. Якщо, приміром, в одній країні повністю вакциновані люди можуть не дотримуватися комендантської години, то й українці з COVID-сертифікатом, які приїхали в цю країну, так само можуть цього не робити.

Але є принаймні два нюанси.

По-перше, українські документи про підтвердження вакцинації повинні визнавати інші країни. Очільник ЦГЗ Роман Родина запевняє, що COVID-сертифікат українського зразка внесений до Європейського репозиторію сертифікатів. Це означає, що їхній зміст буде відповідати аналогічному документові ЄС — “Цифровому зеленому пропуску”.

Ще раніше українські документи про вакцинацію визнали Угорщина (член ЄС), Туреччина, Молдова та Грузія. За це відповідає Міністерство закордонних справ України, яке веде двосторонні переговори з кожною окремою державою.

А по-друге, має значення вакцина, якою ви щеплюєтеся проти коронавірусу. Приміром, загальні рекомендації ЄС полягають у тому, що підставою для в’їзду може бути щеплення лише затвердженими в Євросоюзі препаратами. А таких чотири — компаній Pfizer/BioNTech, AstraZeneca (вироблена в ЄС), Moderna та Johnson & Johnson.

Але цього разу йдеться про подорожі в межах ЄС. Кожна країна може вирішувати на свій розсуд, які саме вакцини дають право на в’їзд після повного щеплення. Приміром, за даними BBC, не затверджену в ЄС вакцину CoviShield, яку використовують в Україні, готові визнати сім країн Євросоюзу — Австрія, Німеччина, Словенія, Греція, Ірландія, Іспанія та Естонія. А Нідерланди вже оголосили, що щеплення CoviShield та CoronaVac (теж використовується в Україні й теж не затверджена в ЄС) дає право на в’їзд до країни.

Загальна рекомендація для тих, хто хоче виїхати за кордон — перевіряти умови в’їзду в кожну конкретну країну. Для цього зручно користуватися інтерактивною мапою МЗС або спеціальною сторінкою МОЗ України.

“У деяких країнах, навіть попри наявність цього сертифіката чи довідки про щеплення, потрібно мати негативний ПЛР-тест. Кожна країна встановлює свої умови”, — застерігає Роман Родина.

peredplata