Біля церкви у Панці зрубали 16 дерев. Навіщо?

У селі Панка Сторожинецького району 4 брати Грендеї Валерій, Степан, Андрій і Григорій збудували церкву. Освятили її священики УПЦКП. Стала вона церквою Святої мучениці Валентини Палестинської. Небагато церков присвячені цій святій. Є у Криму і у Панці. Біля церкви був столітній парк. Він доповнював Храм Божий. Та в один день на великі свята Різдва Христового раптом зрубано 16 дерев: акацій, ясенів і грабів. Брати кинулися до сільського голови Сергія Козюка, аби пояснив, чому дерева зрубали, що вони винні голові та Панці. Пан Козюк спокійно показав рішення виконкому, у якому мовиться, що дерева треба зрубати, бо 9 з них всохли. Якщо всохли дев’ять, то чому зрубали 16? І чому на місці зрубаних не посадили нові? Про це голова не захотів говорити з братами.

— Той парк був посаджений ще паном Васильком, — розповідає Валерій Грендей. – Він міг би слугувати церкві, бути її прикрасою. Але ж ні. Комусь треба тих 15 сотих землі віддати. Голова вважає, що він може все, бо його брат в суді займає високу посаду. Та навіщо ж дерева рубати?..

Брати Грендеї звернулися до прокурора області та до обласної екологічної інспекції. Вірять, що зможуть там знайти правду. Хоча столітніх дерев і не відновлять, але можуть посадити нові. Аби прикрашали село і церкву.

peredplata