Буковинці і понині знаходять вибухонебезпечні предмети минулих воєн

Буковинці і понині знаходять вибухонебезпечні предмети минулих воєн З настанням весни та початком весняно-польових робіт різко зростає кількість випадків виявлення вибухонебезпечних предметів мешканцями краю. В першу чергу, це пов’язано з тим, що чимало громадян починають приводити до ладу свої земельні та присадибні ділянки. Саме в таких випадках знаходять чимало вибухонебезпечних предметів. Лише протягом 24-25 березня фахівці групи піротехнічних робіт Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій у Чернівецькій області вилучили та знешкодили 4 застарілі вибухонебезпечні предмети часів минулих світових війн, які були виявлені на присадибних ділянках краян. Зокрема, мешканець села Опришени Глибоцького району під час проведення земляних робіт на власній присадибній ділянці виявив невідомий предмет, схожий на вибухонебезпечний. Рятувальники, які виїхали за місцем виклику, класифікували даний предмет як артилерійський снаряд калібру 76 мм часів ІІ Світової війни. Небезпечну знахідку було вилучено та знешкоджено у встановленому порядку.
На території нашої області проходили бойові дії обох світових воєн, саме тому і понині у багатьох місцях можна натрапити на небезпечні знахідки. Найчастіше застарілі боєприпаси знаходять у Новоселицькому, Заставнівському, Кіцманському та Глибоцькому районах, а також обласному центрі. Застарілі боєприпаси несуть особливу загрозу для здоров’я людей, через те, що після пострілу механізм зводиться і становиться в бойове положення. В результаті певних причин він не спрацював і іноді достатньо щонайменшого поштовху для того, щоб він вибухнув. В артилерійських боєприпасах в середньому дальність розльоту осколки складає сто метрів, а в окремих випадках і більше.
Саме тому, для запобігання загибелі чи травмування людей при виявленні підозрілих предметів, потрібно пам’ятати та дотримуватися правил безпеки. В жодному випадку не можна торкатися його чи намагатися розібрати. Місце знахідки потрібно обгородити. Для цього можна використати любі підручні засоби, проте найкраще підходять предмети яскравих кольорів. Проте якщо таких немає, можна використати будь-які підручні засоби. Після цього слід відразу зателефонувати до народної служби порятунку 101 і повідомити про знахідку. Пам’ятайте, що правильні дії дозволять зберегти ваше життя та здоров’я.
Прес-служба УДСНС України у Чернівецькій області

peredplata