Буковину відвідали посол та консул Польщі

22-24 квітня у Чернівецькій області перебувають Надзвичайний і Повноважний посол Республіки Польща у Києві Генрик Літвін та Генеральний консул Республіки Польща у Вінниці Кшиштоф Свідерек.
22 квітня відбулась зустріч з головою обласної державної адміністрації Олександром Фищуком та першим заступником голови обласної ради Ярославом Курком, в ході якої обговорено питання про поглиблення міжрегіонального співробітництва, проаналізовано можливості реалізації спільних проектів у різних галузях.
«Польща однією з перших підтримала європейські прагнення України і простягнула руку допомоги у вигляді гуманітарної та моральної підтримки під час військових дій на Сході держави, – зауважив керівник виконавчої влади краю. – Історія наших держав тісно переплетена. Тому ми повинні шукати шляхи співпраці у різних сферах життя. І сьогодні крайова влада готова до такої співпраці. Ми можемо і будемо робити все, щоб вона була продуктивнішою».
В ході зустрічі також обговорено питання можливої співпраці у сфері реформування місцевого самоврядування та децентралізації державної влади. Пан Посол поінформував про роботу польських експертів у цьому напрямку на центральному рівні, а також висловив готовність надання відповідної допомоги на регіональному рівні та сподівання на поглиблення співпраці.
«Сьогодні наша співпраця є особливо важливою, – підкреслив пан Посол. – У період реформи місцевого самоврядування та децентралізації влади в Україні саме польський досвід може стати визначним, оскільки подібні реформи не так давно пережив і польський народ». Генрик Літвін також наголосив на важливості обміну досвідом, який може виявитися корисним для України у процесі зближення з Європейським Союзом.
Олександр Фищук привітав високоповажних гостей з Днем Полонії, відзначивши суттєвий вклад буковинських поляків у розвиток регіону. Відтак посадовець запросив дипломатів на Міжнародний фольклорний фестиваль «Буковинські зустрічі», що відбудеться у Чернівцях 11-12 липня.
У свою чергу, Генрик Літвін та Кшиштоф Свідерек, запросили буковинців на святкові концерти до Дня Полонії, які відбудуться 22-23 квітня в Чернівцях та Сторожинці.
Насамкінець обидві сторони перемовин засвідчили спільну готовність до подальшої якісної та результативної співпраці.

peredplata