Одиноку матір з двома неповнолітніми дітьми позбавляють даху над головою. Органу опіки до цього байдуже…

Одиноку матір з двома неповнолітніми дітьми позбавляють даху над головою. Органу опіки до цього байдуже…Історія, що трапилася з чернівчанкою Марією Гумайло та її дітьми, доволі непроста. Вона вже впродовж п’яти років судиться з чужою жінкою, що зазіхнула на квартиру її покійної тітки, котра по праву мала належати саме їй… Трагізм ситуації полягає в тому, що суд прийняв рішення не на користь пані Марії та її дітей, і тепер виконавча служба чи не щодня тероризує родину. Нещодавно виконавці силоміць ледь не викинули їх на вулицю – завадили сусіди та громадськість, втрутилися депутати, міський голова…

А починалося все з того, що Марія Гумайло у 1993 році перейшла жити до своєї старенької самотньої тітки, що мешкала у двокімнатній квартирі однієї з багатоповерхівок мікрорайону «Гравітон, аби по-родинному доглядати її. Тоді ж жінка заповіла свою нерухомість племінниці. Марія справно платила комунальні послуги, допомагала літній тітці. Старенькій було веселіше – мала змогу спілкуватися з близькими їй людьми.

Біда прийшла несподівано – у відсутність пані Марії ні з того, ні з сього до тітки почала заходити її знайома, з якою вони разом відвідували богослужіння у місцевій церкві. Що вона говорила жінці та у чому переконувала – наразі невідомо, однак якось Марія звернула увагу, що пропали тітчині документи. А невдовзі після цього з жахом дізналася, що заповіт на квартиру переписаний… на приятельку старенької. У 2011 році, через 4 місяці після складення заповіту, тітка померла. За словами Марії Гумайло, у неї на руках. З двома дітьми Марія залишалася проживати у помешканні, яке давно вже стало для них рідною домівкою.

Однак новоспечена «спадкоємиця», як розповідає Марія Гумайло, почала судитися з нею за майно.

…Останнє рішення Першотравневого районного суду, за яким Марії з дітьми 16 і 13 років треба негайно виселитися з помешкання, збурило громадськість. Сусіди, котрі впродовж багатьох років звикли до Марії та дітлахів, всі як один стали на її захист. Чутки про несправедливе рішення Феміди дійшли до громадських організацій, депутата облради Ольги Кобевко, міського голови. Люди обурилися ставленням до долі неповнолітніх і органу опіки та піклування – Служби в справах дітей Чернівецької міської ради. За їх словами, представники органу опіки не відвідували судові засідання та, власне, ніяк не реагували на те, що двох дітей викидають на вулицю.

Одиноку матір з двома неповнолітніми дітьми позбавляють даху над головою. Органу опіки до цього байдуже…

Під тиском громадськості та за особистим клопотанням міського голови Олексія Каспрука ДВС відтермінувала виконання рішення суду до 30 червня цього року, а правозахисники та депутати добилися перегляду справи, котрий попередньо призначений на 4 липня. Керівника служби в справах дітей наразі відсторонено від виконання обов’язків та проводиться службове розслідування діяльності служби в частині захисту грубо порушених прав неповнолітніх дітей Марії Гумайло. Чи залишаться діти у помешканні, у якому виросли, а чи перейде воно незнайомій їм чужій людині, залежить тепер від того, наскільки всі ми дозволимо чинитися у нашому місті подібним неподобствам. А ще КРИВОсуддю, від якого рано чи пізно мусимо позбавитися. Назавжди.

peredplata