В Чернівцях незаконно вирубують дерева. Екологи врешті сказали своє слово!!! + ОНОВЛЕНО

В Чернівцях незаконно вирубують дерева. Екологи врешті сказали своє слово!!! + ОНОВЛЕНОВчора пообіді до редакції звернулись чернівчани з інформацією, що навпроти ТЦ \”ДЕПОт\” по вулиці Головній при викопуванні ям для встановлення підстави для сітілайтів вирубували та викорчовували дерева. Та, як виявилось, знайти крайнього або тих, хто може припинити незаконні дії, дуже складно.

Спершу ми звернулись до департаменту житлово-комунального господарства. Нам сказали, що дозволу на вирубку не давали. Але нічого вдіяти не можуть, бо то не їхня робота. Сказали, що то треба звертатися до екологічної інспекції. Коли ми звернулись в екоінспекцію, нам вказали, що треба телефонувати на номер гарячої лінії. Годину ми не змогли туди дотелефонуватися. На наше повторне звернення до інспекції, в приймальні нам сказали, що певно ті, хто сидить на гарячій лінії, зараз на виїзді (тоді чому лінія називається \”гарячою\”? чому там немає чергового? і чи людина з приймальні не може передати інформацію своїм колегам?, – Авт.) Ми запитали, чи є хтось з керівництва, аби нам роз\”яснили, що робити, куди звертатися людині у випадку, коли вона бачить незаконну вирубку чи нанесення шкоди навколишньому середовищу. Та керівництва не виявилось і інструкцій чи алгоритму дій ми не отримали. Тоді в приймальні нам дали мобільний номер телефону тієї \”гарячої лінії\”. Але й на мобільний ми не змогли додзвонитися – слухавку ніхто не знімав.

Тоді ми зв\”язались з відділом екології та благоустрою Шевченківської районної ради, аби ті розібрались в ситуації і притягнули до відповідальності винних. Тільки тут наше звернення було вислухане та було нам дано обіцянку відреагувати. Сподіваємось, що реакція таки буде.

І це при тому, що звертались до цих всіх інстанцій не пересічні буковинці, а журналісти. І \”футболили\” нас півтори години від одного до іншого. Тому, питається, то хіба журналісти мають бігати за порушниками і накладати на них штрафи? Чи на то є укомплектовані органи уповноважені на це? І чому так важко виробити в кожному управлінні, інспекції алгоритм дій з прийому звернень громадян. Не футболення, а реагування? І оперативне реагування. Адже багато зелених насаджень можна було б врятувати. Та й штраф в 2 тисячі гривень за незаконно зрубане дерево його не поверне до життя і воно вже не зможе очищувати повітря.

Ми зранку наступного дні (11 квітня) зв\”язались з держекоінспекцією. Там нам повідомили, що працівники інспекції на місце виїжджали, але ніяких зрубаних дерев чи людей, котрі цим займались, не знайшли. Незважаючи на те, що на світлинах видно, що дерево зрізане, викорчуване.

Вже о 17:10 з нами зв\”язались з держекоінспекції і повідомили, що факт зрубу виявлено. Як нам пояснили, проблема була в тому, що при виїзді на місце роботи з вирубки вже були припинені, виконавців не було, а на місце вирубаних дерев вже стояли сітілайти. Тому наразі інспекції підготовлено запит до правоохоронних органів з визначення суб\”єкта господарювання, котрий встановлював сітілайти по цій частині вулиці Головної. Вже згодом будуть прийматися рішення щодо притягнення відповідних осіб до відповідальності.

В Чернівцях незаконно вирубують дерева. Екологи врешті сказали своє слово!!! + ОНОВЛЕНО
В Чернівцях незаконно вирубують дерева. Екологи врешті сказали своє слово!!! + ОНОВЛЕНО
В Чернівцях незаконно вирубують дерева. Екологи врешті сказали своє слово!!! + ОНОВЛЕНОДо речі, як нам повідомили місцеві мешканці, дерева викорчовували ще вчора ввечері.
На світлині – дерево, яке ми так і не встигли врятувати по вулиці Головній

Надія ВІРНА

peredplata