Брама Художнього музею повернулась на місце після реставрації

Золотом сяють ковані елементи, небесною синню відливають стулки – ось так тепер буде зустрічати відвідувачів центральний вхід до Чернівецького Художнього музею. Трохи більше місяця знадобилось реставраторам колективно-виробничого комерційного підприємства «Піраміда», щоб вдихнути у столітню браму нове життя.

«Чесно кажучи, на таку роботу треба було б виділити хоча б півроку, – розповідає один з реставраторів Іван Звоздецький, – дуже багато нюансів, які спливали по ходу роботи. Нижню частину довелося повністю замінити, адже вона прогнила, також ми замінили 3 декоративних елементи. Відчистили до самого металу від численних шарів фарби, обробили антикорозійними засобами та пофарбували».

До речі, після встановлення, брама буде ще підфарбовуватися. Безпосередньо у реставрації брали участь 4 майстри. Проте іноді їм допомагали й інші працівники реставраційного підприємства, адже для того, щоб лише перегорнути одну стулку цієї брами, потрібна була сила одразу десятьох людей. За словами реставраторів, саме вага брами добряче ускладнювала та затримувала роботу.

Не обійшлося під час реставрації і без історичних відкриттів, адже під сторічним шаром пофарбувань робітники знайшли тавро з написом «BURBACH». Але чи є це прізвищем виробника брами, чи просто назва окремого елементу, поки сказати неможливо. Вивчення цього питання передали на розгляд історикам та краєзнавцям.

Про це повідомляє сектор інформації та зв’язків з громадськістю Чернівецької міської ради.

peredplata