Опозиція об’єднала всіх на Софійські площі

Опозиція об’єднала всіх на Софійські площі Близько 20 тисяч людей зібралося минулої неділі на Софійській площі в Києві, щоб відзначити одне з найбільших свят України – День Соборності. Саме 22 січня 1919 року тут було оголошено про об’єднання УНР і ЗУНР. За радянської влади цей факт із історії України замовчували.

Софійська площа не вмістила всіх учасників мітингу, тому вони стояли на прилеглих вулицях. Майдан заполонили національні жовто-сині, партійні зелено-білі та біло-сердечні прапори, купками трималися помаранчеві та жовті стяги. У натовпі лунала як українська, так і російська мови – учасники мітингу нарікали на погіршення життя, лаяли владу на всі лади.
Опозиційний мітинг розпочався молебнем за єдність України, в якому взяли участь священики православних конфесій. Тримали слово перед народом духовні провідники нації – письменники Василь Шкляр і Дмитро Павличко. Вони закликали політиків до єдності, а людей – віддати свої голоси на майбутніх виборах за узгоджених кандидатів від опозиції.
Олександр Турчинов зачитав послання до об’єднаної опозиції від Юлії Тимошенко за-за грат. Олег Тягнибок закликав визначити шлях до перемоги заради повеління режиму. Віталій Кличко закликав боротися, адже без цього не буває перемоги.
«Я оголошую свободу. Свободу від президента Януковича, свободу від цього режиму і свободу від цієї влади», – сказав під час мітингу лідер «Фронту Змін» Арсеній Яценюк. Він звернувся до людей: «Ми єдині в тому, щоб змінити життя на краще. Ми єдині в тому, щоб наша країна мала майбутнє».
«Я хочу, щоб кожен українець повернув собі відчуття простого людського щастя, впевненості в майбутньому, впевненості в своєму житті», – наголосив Арсеній Яценюк.
Лідер «Фронту Змін», з яким народ пов’язує великі надії, розповів про перші кроки демократичної більшості у Раді після перемоги на виборах-2012. «Ми приймемо низку законів, які стосуються життя кожного українця. Ми змінимо країну, і ми притягнемо до відповідальності тих, хто сьогодні знущається з українців. Одним із перших рішень буде створення спеціального слідчого комітету з приводу тих зловживань, які вчинила сьогоднішня влада», – саме ці слова Арсенія Яценюка викликали найбільше схвалення учасників мітингу.
Після виступів політиків зі сцени на Софійській площі зачитали Угоду про спільні дії Об’єднаної опозиції України. Згідно з документом, опозиція сформує єдиний список кандидатів у народні депутати, які балотуватимуться в мажоритарних округах. «Один округ – один кандидат від об’єднаної опозиції», – наголошується в угоді. Опозиціонери також домовилися координувати свої дії під час виборчої кампанії, спільними зусиллями запобігти фальсифікаціям.
Опозиційні сили зобов’язалися утворити демократичну більшість у парламенті, котра сформує нову українську владу, наблизить життя людей до європейських стандартів. Однак перемога не прийде сама по собі – її потрібно здобути на виборах 2012 року. А це залежить насамперед від голосування кожного з нас.

peredplata