Кандидати в депутати з Буковини пройшли детектор брехні

Кандидати в депутати з Буковини пройшли детектор брехніЧернівецька правозахисна група добре підготувалась до найважливішого етапу виборчих перегонів в Україні. Ми завжди вважали і вважаємо зараз, що більшість кандидатів цинічно і нахабно обманює виборців. Вони людям брешуть.

Брешуть про себе, про те, якими були у минулому, брешуть про те, якими є тепер, і дуже сильно брешуть про те, якими вони стануть, коли їх оберуть депутатами. Заколисують людей солодкими обіцянками і гарними біографіями. Насправді брехуни мають на меті приховати свої найбрудніші справи минулого, аби згодом повторити їх у майбутньому. Але уже у розмірах значно ширших, вищих і брудніших.

Як це зупинити? Як дати людям правдиву інформацію про того чи іншого кандидата в депутати? Над цим члени нашої Чернівецької правозахисної групи думали не раз. Підказку ми отримали у Кіцмані. У березні майбутній кандидат у народні депутати України Петро Кобевко зустрівся з людьми. Розмова була відвертою і гострою. Хоча Кобевка люди й знали, але не всі вірили усім його словам. Під час дискусії з виборцями пролунала пропозиція: «А ви пройдіть тест на детекторі брехні. Тоді ми вам повіримо». До честі пана Кобевка, він одразу погодився, навіть не задумуючись.

Детектор брехні (поліграф) вдалося знайти у Києві. Спеціаліст Олег Рибальченко відомий в Україні тим, що не раз викривав найнебезпечніших кримінальних злочинців, сімейні зради, проводив різні телевізійні шоу за участю поліграфа. Сюжети про його роботу транслювалися на телеекранах України. Зокрема, каналом «Інтер». Отож для такої важливої справи запросили його до Чернівців.

Інформацію про поліграф було опубліковано на різних сайтах. На жаль, наші політики, майбутні кандидати у депутати не виявили великого бажання проходити тест на правдивість. Напевне, все-таки нашим обранцям є що приховувати від своїх виборців. Бо на останній день липня тільки два потенційні кандидати у депутати зареєструвались для проходження перевірки совісті і правдивості. Це Руслан Панчишин (зареєструвався 14.07 о 20:55) і Петро Кобевко (зареєструвався 24.07 о 14:34).

Пан Рибальченко роз’яснив кандидатам, яким чином треба відповідати на запитання поліграфа. А потім вони проходили тест. Першим на питання відповідав Петро Кобевко (Руслан Панчишин у цей час був за межами кімнати, аби не міг почути запитань, які задавалися Кобевкові). Питань було більше 60. Вони були поділені на 4 тестові групи: починаючи від того, що ви приховуєте у своїй біографії, звичках, чи скоювали злочини, до того, чи будете лобіювати чиїсь інтереси вже у верховній раді. З’ясувалося, що Петро Кобевко навіть мав приводи до міліції у юності та крадіжки приватного майна. Після уточнюючих запитань з’ясувалося, що крадіжкою були смачні черешні з чужих садів, куди лазив у дитинстві. І до міліції мав приводи у період юності та за час праці журналістом внаслідок кількох провокацій. Навіть окремі борги Петра Кобевка і редакції газети «Час» перед друкарнею поліграф показав, не зволікаючи.
Пан Рибальченко пояснив, що така реакція машини на відповіді майбутнього кандидата свідчить про те, що у нього є совість. І вона говорить. Вона реагує на все, що відбувається навколо. Тобто внутрішня позиція цього кандидата позитивна. Виборці та Україна можуть йому довіряти.

Кандидати в депутати з Буковини пройшли детектор брехні

Подібна ситуація була й з Русланом Панчишиним. Хоча поліграф дуже чутливо відреагував на його відповіді про давання і отримання хабарів та про фінансові афери й махінації. Після уточнюючих відповідей з’ясувалося, що пан Руслан працював у прокуратурі слідчим. І у його практиці було кілька розслідувань, пов’язаних з фінансовими аферами та хабарами.

– Я не маю що приховувати перед своїми виборцями, – сказав після проходження тесту Руслан Панчишин. – Саме це я хочу показати всім. Все у виборах повинно бути гласно і відкрито.

Отже, люди мають право знати правду про своїх обранців. Бо вони кажуть, що йдуть на службу людям. І недаремно більше 90% кандидатів і самих депутатів не бажають проходити тести на поліграфі. Напевно, їм є що приховувати від своїх виборців. То чому ж за них голосуємо?..

Олексій КРИКЛИВЕЦЬ, голова Чернівецької правозахисної групи

Від редакції. Наразі завершуються з’їзди партій, які висувають кандидатів у народні депутати. За нашими даними, до прохідних списків серед кандидатів вихідців чи жителів Буковини входять:

від партії регіонів: 73. Іван Попеску; від ВО «Батьківщина» (Об’єднана опозиція): 2. Арсен Яценюк; 19. Андрій Пишний; 32. Геннадій Москаль; 43. Максим Бурбак; 63. Юрій Стець; 115. Іван Мунтян; від партії «Удар»: 2. Марія Матіос; 4. Оксана Продан.

Якщо ще четверо буковинців стануть депутатами-мажоритарниками, то Буковина буде мати дюжину або чортову дюжину своїх представників у парламенті України.

«Час» покаже…

peredplata