Пане Папієв, йдіть у відставку. Бо лихо буде

Пане Папієв, йдіть у відставку. Бо лихо будеГолові Чернівецької обласної
державної адміністрації
Папієву М.М.

ВІДКРИТЕ ЗВЕРНЕННЯ

Пане Михайле Миколайовичу!

Добре знаючи традиції європейської демократії, поважаючи верховенство права і цінуючи засади моральності у політиці, змушений звернутися до Вас та публічно висловити своє ставлення до правового свавілля, яке чиниться у Чернівецькій області з Вашої мовчазної згоди і в окремих випадках за Вашої безпосередньої участі, зокрема щодо виконання Конституції України та дотримання виборчого законодавства.

Високий статус державного службовця та регіонального лідера однієї з політичних партій зобов’язує Вас бути взірцем добропорядності та законослухняності, моральним авторитетом для краян та однопартійців.

Закон України «Про місцеві державні адміністрації» покладає саме на Вас обов’язок забезпечувати в межах Чернівецької області виконання Конституції та законів України, законність і правопорядок, додержання прав і свобод громадян. Закон України «Про вибори народних депутатів України» забороняє брати участь у передвиборчій агітації органам виконавчої влади та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, посадовим і службовим особам цих органів, якщо вони не є кандидатами у депутати.

У своєму зверненні до краян, учасників виборчого процесу Ви, пане Михайле, висловили впевненість, що на Буковині парламентські вибори відбудуться згідно з міжнародними стандартами, а виборчий процес базуватиметься на принципах змагальності, засадах «Кодексу належної практики у виборчих справах» Венеціанської комісії. Саме цим Кодексом передбачено, що всім партіям і кандидатам мають бути гарантовані рівні можливості, що передбачає безстороннє ставлення органів державної влади до виборчої кампанії, а також щодо висвітлення виборчої кампанії та політичної реклами в держаних засобах масової інформації. Дотримання органами влади принципу безсторонності у виборчій кампанії є предметом ретельного спостереження у будь-якій європейській країні.

Натомість із стартом виборчої кампанії у Чернівецькій області ми спостерігаємо безпрецедентне втручання органів виконавчої влади у виборчий процес, зухвале нехтування державними службовцями нормами Конституції та законів і жодного реагування на ці правопорушення з Вашого боку.

Громадські організації, які здійснюють спостереження за виборчим процесом, засоби масової інформації надали переконливі докази безпосередньої участі голів районних державних адміністрацій у незаконній передвиборчій агітації на користь одного із кандидатів у народні депутати, який висунутий партією, обласну організацію якої саме Ви очолюєте, і який перебуває з Вами у родинних стосунках. Окрім того, Ви особисто були присутні на окремих агітаційних заходах і агітували за одного із кандидатів в депутати – свого однопартійця.

Під час особистого спілкування на виборчому округу з багатьма працівниками бюджетної сфери я неодноразово чув про те, що на них чиниться морально-психологічний тиск. Державних службовців через погрозу звільнення змушують порушувати закон та агітувати за ту політичну силу, яку Ви представляєте, кандидатів від цієї політичної партії, або ж брати участь у агітаційних заходах на їх підтримку.

Вражає те, що у наш час, у центрі Європи, в краї, який завжди пишався своєю толерантністю та європейськістю, чиновники залякують громадяни та брутально порушують їх права та свободи. Більше того в нашій області на усіх рівнях жваво обговорюються показники – відсоток голосів за правлячу партію та її кандидатів у народні депутати у мажоритарних округах, які повинні забезпечити голови районних державних адміністрацій та керівники усіх рівнів, під час народного волевиявлення 28 жовтня 2012 року.

Водночас жодних заходів, для припинення на території Чернівецької області порушень Конституції України та виборчого законодавства, ні Ви, пане Голово, ні Ваші підлеглі не вживають.

З огляду на вищесказане, вважаю, що таким чином Ви не забезпечили дотримання Конституції України та законів України, порушили Присягу державного службовця, а також керівні принципи щодо виборів, прийняті Венеціанською комісією, чим завдали непоправної шкоди авторитету виконавчої влади, іміджу України, як правової і демократичної держави. Така Ваша поведінка, суперечить засадам моральності та доброчесності у політиці і вимагає громадського осуду.

Переконаний, що оскаржувати у судовому порядку протиправні дії щодо ведення незаконної передвиборчої агітації, поширення завідомо недостовірної інформації головами районних державних адміністрацій, які перебувають у Вашому безпосередньому підпорядкуванні, є потрібною справою, але більш ефективним методом зупинення в області правового безчинства є усунення першоджерела цих протиправних дій.

Зважаючи на те, що виборчий процес в Україні перебуває під пильним наглядом європейської спільноти і міжнародних правозахисних інституцій, дбаючи про авторитет Української держави і рідної Буковини, публічно закликаю Вас, пане Голово, засвідчити свою відданість принципам європейської демократії, політичної етики, повагу до свого роботодавця – Президента України та, як це роблять європейські колеги, добровільно подати у відставку. Це дасть Вам змогу зберегти гідність, авторитет і всі свої зусилля спрямувати під час виборчої кампанії на підтримку тієї політичної сили, відданість ідеалам і програмі якої Ви демонструєте.

Маю честь,
Кандидат у народні депутати у 204 в/о
від партії «УДАР Віталія Кличка»
Богдан Баласинович

peredplata