У лікарнях зменшують кількість пробірок, щоби знизити статистику COVID на Буковині, – медик.

Лікарка-інфекціоністка Чернівецької обласної клінічної лікарні Ольга Кобевко заявила, що у лікарнях регіону свідомо зменшують кількість пробірок для взяття мазків для визначення коронавірусу для того, щоб знизити статистику захворюваності COVID-19 на Буковині.

Як повідомляє molbuk.ua, про це Кобевко сказала у прямому ефірі на своїй сторінці у Facebook.

На думку медика, у найближчі два тижні буковинців запевнятимуть про зменшення захворюваності на коронавірус.

“Я хочу звернутися і розповісти всім, що ця “робота на статистику”, оця передвиборча кампанія, яку передчасно розпочали працівники “будинку з левами”, оці дурниці, які вони нам щодня придумують – воно настільки шкодить нам і пацієнтам, ви собі уявити не можете”, – сказала інфекціоністка.

Ольга заявила, що цей тиждень для чернівецьких медиків розпочався з новини про зменшення кількості пробірок для взяття мазків.

“Що таке “зменшилась кількість пробірок”? Вони в обмеженій кількості у лікарнях. Чому? Тому що треба знизити статистику”, – додала Кобевко.

“Просто запам’ятайте – із сьогоднішнього дня буде знижуватися захворюваність. З сьогоднішнього дня буде знижуватися захворюваність медиків. Просто візьміть собі до уваги, запам’ятайте це”, – сказала лікарка.


Водночас Директор Департаменту охорони здоров`я Чернівецької ОДА Олег Чорний розповів журналістам Інформаційного агентства АСС ( https://acc.cv.ua/ ), що проблема нестачі пробірок дійсно існує і це проблема всеукраїнського рівня. 

“Ця проблема була вже 2-3 тижні і ми постійно намагалися розподіляти пробірки грамотно, моніторили ситуацію щодо кількості поступлень пацієнтів. Десь забирали пробірки з районів, де менше пацієнтів, та передавали в райони, де їх більше. Це, на жаль, ситуація всеукраїнського рівня – пробірок просто немає, вони закінчилися. Ми пробували з аналогами працювати – вони нам категорично не підходять”, – сказав чиновник.

Також Олег Чорний повідомив, що наразі Департамент охорони здоров`я шукає інший вид пробірок, який би підійшов для проведення досліджень.

ДОВІДКОВО:

В Україні відсутня реальна статистика тестувань на COVID-19 – лікар

Щоденна статистика Міністерства охорони здоров’я щодо кількості підтверджених випадків коронавірусної хвороби в Україні та проведених тестувань не відображає реальний стан речей, переконаний генеральний директор універсальної клініки “Оберіг” Віктор Рибчук.

За його словами, на результат тесту мешканцям Житомирщини доводиться чекати щонайменше тиждень. Не набагато краща ситуація й у Києві.

“Вдумайтесь, в Житомирській області 7-8 днів очікують на результати COVID-19. Не краща ситуація в Києві й інших регіонах. Тому і статистика на захворювання на короновірус від “лукавого” МОЗ поклала всіх в “теплу” ванну” – пише він у Faceboook.

За таких умов послаблення карантину з 11 травня є вкрай небезпечним, вважає Рибчук.

“Послаблення карантину, на фоні відсутності реальної ситуації із захворюваністю і кількістю тестувань в 5-7 тис на добу, є вкрай небезпечне”.  – наголошує лікар.

peredplata