У Литві відкрили пам’ятний знак полковнику УНР та засновнику ОУН Євгену Коновальцю

У Литві відкрили пам’ятний знак полковнику УНР та засновнику ОУН Євгену КоновальцюУ литовському місті Каунасі встановили пам’ятну дошку відомому українському політику та військовому командиру ХХ століття, полковнику Євгенові Коновальцю, який у свій час отримав литовське громадянство, щоб уберегтися від репресій.

5 грудня в литовському місті Каунасі відбулася конференція, присвячена лідерові українського визвольного руху Євгену Коновальцю. У рамках заходу був показаний фільм «Rezistencija Ukrainoje ir Lietuvoje» (рух опору в Україні та Литві) та була відкрита пам’ятна дошка на честь полковника Армії УНР, команданта УВО, голови Проводу українських націоналістів Євгена Коновальця. Таблицю встановили на будинку Laisvės al. 34, в якому часто бував полковник, маючи литовське громадянство. Автором дошки є скульптор Ярослав Троцько, а виготовлена вона коштом обласного бюджету Львівщини.

Виступаючи перед учасниками урочистостей із вшанування пам’яті Євгена Коновальця, віце-мер Каунаса Станісловас Бушкевічіус сказав: «Український народ, як і литовський, довгий час був поневоленим народом, тому Коновалець завжди розумів бажання Литви, як і України, вирватися і стати незалежною державою. Він допоміг Литві, і Литва допомогла йому мобілізувати сили, щоб боротися за незалежність своєї країни. Я радий, що литовці не забувають Євгена Коновальця і сьогодні ми говоримо про нього як про лідера боротьби за свободу. Свого часу Коновалець сказав, що тільки ті народи, які знають свою історію, гідні поваги інших».

Історична довідка. Євген Коновалець (1891—1938) — відомий військовий та політичний діяч. Полковник Армії УНР, командант УВО, засновник ОУН. Вивчав право на юридичному факультеті Львівського університету. Командир куреня Січових стрільців, який незабаром перетворився в одну з найбоєздатніших частин Армії УНР. У 1929 році на Першому конгресі українських націоналістів у Відні було створено ОУН, головою проводу якої було обрано Євгена Коновальця. 23 травня 1938 року його було вбито у Роттердамі внаслідок спецоперації НКВД.

Про це повідомляє Центр досліджень визвольного руху (світлина з їхнього сайту)

peredplata