“Попередила одразу”. Марта Костюк – про відмову від рукостискання з росіянкою після дебютного фіналу WTA

 

У вирішальному матчі в Остіні українка здолала Варвару Грачову у двох сетах.

Марта Костюк у березні здобула свій перший титул на рівні WTA. 20-річна українка тріумфувала на турнірі ATX Open в американському Остіні.

У фінальному матчі друга ракетка України здолала росіянку Варвару Грачову в двох партіях за 92 хвилини на корті. Після переможного розіграшу між тенісистками не відбулося традиційного рукостискання біля сітки, також за підсумками фіналу не було й спільного фото між суперницями з церемонії нагородження.

Читайте також: “Хочу присвятити цей трофей Україні”. Марта Костюк прокоментувала виграш першого турніру WTA у кар’єрі

Костюк, що від початку повномасштабного російського вторгнення активно виступала за якомога жорсткіші санкції проти тенісисток з РФ та Білорусі, принципово відмовилася від символічного жесту на тлі війни в Україні. Про це тенісистка розповіла в інтерв’ю порталу btu.org.ua.

Серед іншого, Костюк пояснила, що заздалегідь сповістила організаторів про свою позицію напередодні фіналу. Та відповіла, чи отримувала від росіянки будь-які повідомлення щодо повномасштабної війни, яку її держава розгорнула в Україні минулого року.

  • Про рекомендації не брати участь у матчі проти росіянки:

“Таких рекомендацій не було ані на початку війни, ані наприкінці [2022] року, ані зараз”.

  • Про взаємодію із суперницею після закінчення фіналу:

“Моя поведінка була продумана заздалегідь. Була розмова з представниками WTA: вони мене запитували, як би я хотіла, аби проходили церемонія нагородження, фотосесія тощо. Я одразу попередила, що не буду тиснути руку, не буду робити фото [з Грачовою], тому вони були до цього готові. Для них це не стало сюрпризом”.

  • Про позицію Грачової стосовно війни Росії в Україні:

“Варвара не висловила ані мені особисто, ані публічно свого засудження вторгнення Росії до України, засудження дій влади своєї країни. Тому для мене це певна ознака того, що в душі людина підтримує те, що відбувається зараз, підтримує війну”.

Марта Костюк в Остіні: що відомо

  • Від 2019 року очний матч між Костюк та Грачовою у США став вже п’ятим для двох тенісисток. Зокрема, вони зустрічалися у третьому раунді Ролан Гаррос 2020 року, коли перемогу в двох сетах здобула українка.
  • Завдяки перемозі на турнірі в Остіні Костюк вийшла на 40-ве місце у світовому тенісному рейтингу WTA. Цей показник є новим особистим рекордом для Марти в кар’єрі.
  • Костюк перемогла в першому одиночному фіналі WTA, в якому брала участь. У 2022 році вона також здобула дебютний парний титул, коли з чешкою Терезою Мартінцовою виграла турнір WTA 250 в словенському Порторожі.
  • Після змагань в Остіні Костюк виступить на турнірі серії WTA 1000 в Індіан-Веллсі. Першою суперницею Марти в основній сітці стане одна з переможниць відбору.
  • https://suspilne.media/407100-poperedila-odrazu-marta-kostuk-pro-vidmovu-vid-rukostiskanna-z-rosiankou-pisla-debutnogo-finalu-wta/?fbclid=IwAR20pa-ozxlyibaMyHN0LP-QB-R4VqSElfupBbUe4Tal4DJ_Uy1h5ky2C8M

peredplata