Футбол – гра політична. На Буковині хочуть змістити голову Чернівецької обласної федерації футболу Кобичика

Футбол – гра політична. На Буковині хочуть змістити голову Чернівецької обласної федерації футболу КобичикаВибори українського парламенту, що наближаються, почали дуже хвилювати місцеву владу. У будинку з левами вже точно добре розуміють: вони програли. Тому з тріском вилетять туди, звідки прилетіли. Але ж не хочеться. Та що поробиш: треба збиратися у вирій уже цим літом. Аби хоч щось за собою (собі мається на увазі – П.К.) залишити на Буковині, високими і ударними темпами зводять курятники, приватизовують землі та інше добро. Нещодавній і ще не залагоджений конфлікт з реорганізацією книгарень – це найкращий і показовий приклад того, що ця влада тимчасова. Бо їм добру пораду давали: зробити реорганізацію після виборів. Без конфліктів і проблем. Вони категорично відмовилися. А це означає, що свою долю теперішні керівники знають наперед. І її вони уже не пов’язують з Буковиною. Після виборів їм дорога до Києва або у … вирій. Ще є кілька місяців. Тож можна ще трохи наламати дров. І ламають уже скрізь: там, де можна, і там, куди не варто простягати свої шулерські руки.

Днями активно взялися владці за буковинський футбол. Що він їм там нашкодив? Поки що неможливо зрозуміти. Але те, що вирішили у будинку з левами, багаторічного голову Чернівецької обласної федерації футболу, знаменитого воротаря «Буковини» Петра Кобичика (на світлині) зняти з посади, є вже фактом. Та ще не є фактом те, що вони його знімуть. Хоч використовують для цього всі найбрудніші і найбридкіші методи. Першими з лайномету по Кобичику вдарила зельц-газета, котра окрім метання лайна у різні боки ще й рекламує зельц від «Колосу». І в провину Кобичику ставили й ігри першості області і навіть «Евро – 2012». А, насамкінець, звинуватили його у тому, що він співпрацює з ФФУ. А з ким тоді має працювати Буковинська федерація футболу? Коли на людей, близьких до футболу, не подіяли подібні аргументи, Кобичика звинуватили у стосунках з… донецькими.

Цікаво, а з ким тусується губернатор Папієв і його вся команда? Невже їхній президент став буковинцем? А, може, вони вже наввипередки відхрещуються від тих, хто їх до влади привів, і завбачливо кладуть свої яйця у Великодні кошики Арсенія Яценюка? Поки що не відомо. Але десь до цього доходить. Наразі для цих регіоналів знову стала знаковою фігура Василя Орелецького. Його раніше від партії регіонів висували у депутати обласної ради. Коли він програв вибори молодому хлопцеві з «Фронту Змін», трохи потримали у команді «Буковина» і змінили на прибічників групи Фірташа-Борисова. Василь з Лужан нібито й сам написав заяву за станом здоров’я. А тепер активно прагне очолити обласну федерацію футболу.

Як би там не було, а місяць тому перший заступник голови ОДА Георгій Галиць запросив до себе Петра Кобичика і, за словами останнього, сказав, що влада хоче поставити Василя Орелецького головою обласної федерації футболу (не могла влада його «поставити» депутатом. Бо люди не дали – П.К.).

– У нас не ставлять голів, відповів на це Петро Дмитрович. – Їх вибирають.

І він відмовився писати заяву за власним бажанням. Тим паче за станом здоров’я. Бо вважає, на відміну від Орелецького, що здоров’я має. Згодом були вимоги провести позачергову конференцію ЧОФФ. Кобичик знову ж запропонував це зробити після виборів. Але на цю владу, яка готується у вирій, і їхнього висуванця Василя Орелецького напала якась незрозуміла бігавка*: давай їм вже і ні дня на потім.

Сам Орелецький з чиновником від спорту Богданом Івановичем Вітовським їздять районами і селами. Різними аргументами «переконують» членів ЧОФФ вимагати позачергової конференції, на якій вони повинні зняти Кобичика з посади голови і на голову посади Василя Орелецького, який уже не може дочекатися чергової конференції, яка відбудеться у 2013 році. Бо за його поводирями з партії регіонів до того часу на Буковині залишаться тільки спогади. І не завжди добрі.

До боротьби за воздвиження Василя Орелецького у Кіцманському районі навіть вступила колишня фіщуківська осавула, а тепер заступниця Унгуряна – пані Рухтурак. Вона викликала до себе функціонерів районної федерації футболу і наполегливо пропонувала голосувати за Василя Орелецького.
Отак і колотять ці владці нашою областю. Але їм-то що. Вони після виборів покинуть Буковину. А що тоді робити Василеві Орелецькому і йому подібним, тим, хто сьогодні піддається тиску влади чи свідомо їй служить? Як дивитися у вічі один одному? Як вітатися один з одним? Яке лице у них буде?..
Нехай на це питання кожен з них дасть собі відповідь сам.

Петро Кобевко

*бігавка – пронос.

До речі, на сайті спортивних новин \”sportbuk.com\” проти посади голови ЧОФФ прізвище Кобичика закреслено.
Світлина

peredplata