«Відслужу за контрактом – куплю квартиру»

На обласному збірному пункті в місті Кіцмань відбулася чергова відправка військових-контрактників.

«Відслужу за контрактом – куплю квартиру» Вікторія, кандидат на службу за контрактом

Сьогодні зі збірного пункту в Кіцмані до навчальних центрів у Старичах та Житомирі відправляється 53 буковинців, які виявили бажання служити за контрактом. До такого важливого рішення спонукає людей різне. Колишній військовий Микола прийшов укладати контракт разом із сином.
«Ми разом прийшли під час першої хвилі мобілізації до військкомату. Його взяли – він відслужив, а мене ні – мовляв, старий вже, 51 рік. Тому коли він підвищили, вирішив укласти контракт. По перше, в мене 16 років вислуги прапорщиком у піхотних військах, хочу дослужити до пенсії. Ну а по-друге, щоб не соромно було потім людям в очі дивитися, щоб не казали, що я вдома відсидівся», – розповідає чоловік.
22-річна Вікторія підписує контракт на три роки. Вона – вродженка Донецької області, проте зі своїми земляками зв’язку не підтримує – в неї з родини нікого не залишилось окрім тітки, яка мешкає в Чернівцях. Вікторія розповідає, що працювала продавчинею. А потім якось в один момент вирішила піти служити в лави Збройних Сил: «В мене серед знайомих є військові, багато з них служить за контрактом. От і вмовили мене теж підписати, і я буквально за кілька днів прийняла рішення теж піти в армію.»
Вікторія каже, що смачно готує і тому сподівається на посаду кухаря. Чоловіка поки що в неї немає, проте в армію йде не за тим. «Пошукаю, як додому повернусь» – сміється дівчина. Особливо далеких планів на майбутнє вона поки що не будує і хоче відслуживши купити на зароблені гроші квартиру. «А потім щось інше знайду».

В цьому році з Чернівецького ОВК за контрактом відправили вже (разом із сьогоднішніми) понад 120 осіб. За словами заступника обласного комісара по роботі з особовим складом підполковника Валерія Мовчанюка, планове завдання – до березня набрати 410 чоловік для служби за контрактом.
Контракт пропонується заключати всім військовослужбовцям, навіть мобілізованим – з ними ведеться розмова про те, щоб після демобілізації заключити контракт на півроку. Деякі погоджуються, деякі ні. Мобілізований під час четвертої хвилі строковик Кирило каже, що контракт укладати не буде. Ні за які гроші. Він відслужив рік, служив в зоні АТО в секторі А, встиг отримати поранення і вважає, що свій обов’язок перед Вітчизною виконав. «В мене інші плани на життя», говорить хлопець.

Щодо сьомої хвилі мобілізації, то військові кажуть, що наказу поки що немає. Проте, ймовірніше за все, вона таки буде: адже потрібно замінити 40 тисяч мобілізованих під час четвертої хвилі, покликаних у січні-квітні минулого року.

Надія РУСНАК

peredplata