У Сокирянському районі не стихають пристрасті довкола об’єднання населених пунктів у ОТГ

У Сокирянському районі не стихають пристрасті довкола об’єднання населених пунктів у ОТГ

У Сокирянському районі не стихають пристрасті довкола об’єднання населених пунктів у ОТГ.

Довголітній керівник району Василь Козак вміло користується помилками нинішнього голови ОДА Олександра Фищука. Той раніше і тепер ще наполягає на тому, аби не створювали об’єднані територіальні громади. Натомість зробити кожен район однією ОТГ. Тобто залишити все так, як є. З губернатором не погодилися всі. Окрім двох районів: Сокирянського та Кельменецького. Там великий вплив має Василь Козак і очолювана ним Аграрна партія.
При створені двох і більше ОТГ у районі, влада одного «козака» закінчиться. Буде влада 2-3 і т. д.

У Чернівецькій ОДА пропонували Сокирянському району 3 громади, дві з яких будуть міськими. Це – Новодністровська та Сокирянська.
Але не так сталося, як в ОДА гадалося. У районі почалися хвилювання. Організовувалися групи людей і відправлялися до Чернівців, де виступали з вимогами створити одну ОТГ. Жодні аргументи, факти і докази не діяли. Велику активність проявляла директор Кулішівської школи Галина Харабара. Її у Чернівцях пам’ятають ще з часів розвалу Союзу і встановлення Української незалежності. Коли Ющенко переміг на виборах 2004 року, Галина Харабара з групою селян вимагала призначити головою РДА Василя Козака. Заради цього навіть ночувала у приміщенні Чернівецької ОДА. Зараз пані Галина знову їздить до Чернівців з вимогами…

У Сокирянському районі не стихають пристрасті довкола об’єднання населених пунктів у ОТГ

Недавно цій групі вдалося якимось чином «переконати» голову обласної ради Івана Мунтяна та депутатів, аби вони проголосувати так, як хотіли владники району – за одну ОТГ у Сокирянах.

– Тоді депутат Микола Коваль, який у тісній дружбі з керівництвом району, на сесії облради з голосу подав пропозицію однієї ОТГ, – говорить Сокирянський міський голова Василь Равлик. – Керівництво обласної ради піддалося на тиск керівництва району.

– Виходить, що Козак керує Мунтяном. Коли це сталося і яким чином? – питали журналісти у Василя Равлика.

– У нас була пропозиція трьох громад Сокирянської, Новодністровської та Вашківецької, – говорить п. Равлик. – Ця методика цілком відповідає нормам закону. Не виходить за межі здорового глузду. А з’явилася інша пропозиція – і всі села, які не приєднані, приєднати до Сокирян. Але вони знаходяться на відстані 40-42 км від міста. Це суперечить закону і методиці.

Незважаючи на це, голова обласної ради Іван Мунтян виніс на голосування дану пропозиція. І облрада ухвалила незаконне рішення. Згодом суд його уже відмінив.

Це ще більше загострило протистояння у Сокирянському районі.

– Проблема у тому, що децентралізація порушує одноосібне владарювання Козака у районі, – переконаний народний депутат України Максим Бурбак. – На жаль, сам діючий голова РДА Петро Бескупський також не зацікавлений у проведені децентралізації.
Вже вкотре нардеп порушує питання про зняття з посади Бескупського. Та голова ОДА Фищук перебуває ніби у змові з керівництвом району і уникає подання на звільнення голови РДА.

Складається враження, що Козак уже остаточно підпорядкував собі обласну раду та ОДА з керівниками Мунтяном і Фищуком.

– Далі так не може тривати, – впевнений нардеп Бурбак. – Якщо буде звернення депутатів чи людей щодо розпуску Чернівецької обласної ради, я внесу це питання на розгляд ВРУ. Теперішня рада виглядає ніби політбюро ЦК КПРС, де депутати безвідмовно підпорядковуються керівнику. У них голосування відбувається ніби під час засідання пленуму ЦК КПРС чи ХХVІІ з’їзду тодішньої компартії.

Розпуск облради у Чернівцях міг би стати ще одним кроком декомунізації на Буковині.

Сокирянський міський голова Василь Равлик навів приклад того, чому керівництво району не бажає децентралізації:

– Під час цього процесу виявляється ряд порушень закону, – сказав голова. – Недавно з’ясувалося, що у селі Коболчин фірма «Сварог» незаконно використовувала 80 га орних земель, не сплачуючи податків. Зараз її змусили заплатити 236 000 гривень. Це тільки один із прикладів супротиву децентралізації.

У Сокирянському районі не стихають пристрасті довкола об’єднання населених пунктів у ОТГ

Світлини з сторінки Максима Бурбака у ФБ

Створення ОТГ досі здійснювалось на добровільних засадах. Але у Сокирянському районі це використовують на шкоду реформі.

– Не колотіть райони! – пригрозив Максим Бурбак. – Поки що ви змушені домовлятися про добровільне об’єднання. Якщо цього не станеться, зникне слово «добровільно». За цих умов ОТГ будуть створені примусово.

Зараз райони розколото. Люди перебувають на межі, за якою уже можуть початися непередбачені та небезпечні процеси.

Серед людей розповсюджуються листівки, у яких йдеться про те, що нібито Сокирянська ОТГ несе загрозу для всього краю. Кличуть на віче, мітинги, протести. Нічого це не нагадує? Наприклад, весну 2014 року на Донбасі?!

Петро Кобевко

Р.S. Коли верстався номер, надійшла інформація з Сокирян. Під стінами міської ради відбувся велелюдний мітинг, який вела Галина Харабара. Сотні людей сканували гасла, у яких звучали вимоги приєднати до міста 14 населених пунктів. Також на гаслах, які тримали мітингуючи, були слова проти міського голови Равлика та народного депутата Бурбака.
Насамкінець, мітинг, який названо «Народним віче», прийняв резолюцію з вимогою голові міста до 3 лютого зібрати позачергову сесію міської ради, на якій прийняти рішення про надання згоди на добровільне приєднання територіальних громад сіл Братанівка, Грубна, Кормань, Романківці, Олексіївка, Новоолексіївка, Селище, Шебутинці, Покровка та Лопатів до Сокирянської міської територіальної громади.
Далі йде вимога до Чернівецької ОДА, аби вона до 5 лютого 2018 року внесла зміни до Перспективного плану формування ОТГ.
Цю резолюцію вимагають опублікувати і направити її до Кабміну та президента України.
І в кінці ніби цвях у труну реформі забили: «У разі, якщо голос громади не буде почутий, ми залишаємо за собою право вдатися до довгострокових протестних акцій!»
Яких ще акцій чекатиме Україна від Сокирянського району, що знаходиться у північній Бессарабії.
Куди ведуть людей ті, хто колотить краєм?!

peredplata