БЕЗСТРОКОВЕ ГОЛОДУВАННЯ МЕДИКІВ ДНІПРА: ЛІКАРІ ПОЯСНИЛИ СВОЮ ПОЗИЦІЮ.

Якщо фінансування від Нацслужби здоров’я не буде, керівники мають намір позиватися на уряд до суду

Голодування через реформу оголосили медики в Дніпрі. Працівники обласної реабілітаційної лікарні переконують, що через другий етап реформи, яка стартувала 1 квітня, чимало українських лікарів недоотримують заробітну плату.

Програма медичних гарантій передбачає, що гроші районним, міським та обласним лікарням нараховує Національна служба здоров’я – це так звані “гроші, які ходять за пацієнтом”. У ситуації з нарахуваннями зарплати по-новому розбиралася кореспондентка “5-го” Наталія Світлова.

“Ми отримали аванс 700 гривень і я вважаю, що на ці кошти не можна жити”, – каже заступниця медичного директора обласної реабілітаційної лікарні Наталя Гомоненко.

Мінімальний аванс отримали 160 працівників обласної реабілітаційної лікарні.

“Зараз я маю інформацію, що дуже складно буде заплатити мені зарплату за цей місяць, а наступний взагалі не відомо, що буде”, – розповідає невролог Роман Хаїтов.

Назагал, медикам області на заробітну плату треба 1 мільярд 330 мільйонів державної субвенції. Натомість, регіону виділили в чотири з половиною рази менше, тобто 300 мільйонів.

“Зараз на рахунку лікарні залишається 14 тисяч гривень. Більше коштів нема, але навіть на період простою мені заробітної платні потрібно близько пів мільйона гривень і така ситуація в багатьох лікарнях”, – пояснює генеральна директорка обласної реабілітаційної лікарні Інеса Шевченко.

Протестуючи проти такої ситуації, очільниця медзакладу Інеса Шевченко оголосила голодування. Свій вчинок називає підтримкою усіх лікарів, яким недоплачують зарплату. Жінка пояснює: фінансування недоотримали з початком другого етапу реформи, яка стартувала 1 квітня. Вона передбачає, що “гроші ходитимуть за пацієнтом”.

Засновники реформи були впевнені, що таким чином зарплата медиків зросте. Проте цього не сталося, переконує Інеса Шевченко. Лікарка запевняє: реформа не на часі, бо немає фінансового забезпечення. Підтримали керівницю медзакладу і її колеги.

“Наш колектив весь готовий підтримати керівника. Це у нас неодноразово обговорювалося за останні дні і обговорюється”, – каже невропатолог Наталія Бондаренко.

За попередніми даними, з недофінансуванням стикнулися більш як половина вітчизняних медзакладів. Це міські, районні та обласні лікарні. Тепер вони отримують кошти через Національну службу здоров’я за надані медпослуги. У профільному міністерстві побоюються масового звільнення лікарів. Однак як змінити ситуацію, поки що не знають.

“У зоні ризику недостатнього фінансування знаходиться протитуберкульозна служба, психічні лікарні. Знову ж таки, екстрена медична допомога та вузько спеціалізований медичний напрямок. Саме тому я доручив Департаментам охорони здоров’я надати до МОЗу повну інформацію щодо планів так званої оптимізації мережі. Які наслідки будуть щодо скорочення медичних працівників, щодо інших наслідків. До того, щоб порівняти ці цифри із цифрами, які наддала національна служба здоров’я. І далі вже приймати рішення що з цим і як робити”, – зазначив голова МОЗ Степанов.

Акцію голодування в цій лікарні оголосили безстроковою. Якщо фінансування від Національної служби здоров’я не буде, керівники мають намір позиватися на уряд до суду.

Наталя Світлова, Олександр Пронський, Дніпро, “5 канал”

peredplata