Буковинські студенти-медики здали кров на потреби поранених бійців

14 червня — Всесвітній день донора крові. Це день глибокої шани та вдячності тим, хто рятує чужі життя, здаючи свою кров. Адже цей компонент ні за які кошти не купити в аптеках чи придбати іншим чином, крім донорства.

Це добре розуміють у відділенні трансфузіології лікарні швидкої медичної допомоги Чернівців. Його багатолітня завідувачка Анжеліка Каланча разом з колегами щиро радіє кожному, хто зважується на такий благородний вчинок.

Цього вівторка у відділенні було багатолюдно. Здавати кров у рамках відзначення Всесвітнього дня донора до медичного закладу прийшли студенти-четвертокурсники Буковинського державного медичного університету.

— Ми тут добровільно, і вже не вперше, — розповідає Павло Ватаманюк. — Як майбутні медики, добре розуміємо, кому потрібна наша кров. Особливо у нинішній такий нелегкий для України час, коли тривають бойові дії на Сході…

— Уперше наша група побувала у відділенні трансфузіології ЛШМД разом зі своїм викладачем хірургії, — пригадує староста курсу Михайло Данилюк. — Ознайомилися з самим відділенням та з роботою тутешнього медперсоналу, поспілкувалися з Анжелікою Володимирівною, поспостерігали за донорами.
З’ясувалося, що викладач університету — також донор. Це й спонукало нас долучитися до доброї справи. Тепер ми з гордістю заявляємо, що надалі також здаватимемо кров. Навіть коли закінчаться військові дії на Донеччині та Луганщині (швидше б це сталося!), вона буде потрібною завжди.

І самі хлопці, і їхні однокурсниці – Ірина Климук, Оксана Тимерівська, Настя Мединська, Марія Горда, Даша Надолинська, Люда Верховод, Катя Кондратюк твердо переконані, що донорство — лише на благо їхньому здоров’ю. Якщо, звісно, правильно себе підготувати до кровоздачі. І готується кожен з них професійно уже впродовж тривалого часу. До прикладу, найперше йдеться про шкідливі звички, яких у донорів просто не може бути, про захворювання, після яких не можна здавати кров…

До всього, саме ці хлопці та дівчата, майбутні медики, в процесі кровоздачі отримують важливі додаткові знання про людський організм, що, звісно, обов’язково знадобиться їм у майбутньому.

— Вчора відбулося підписання меморандуму про співпрацю між Центром служби крові та Чернівецькою міською організацією Товариства Червоного Хреста, — долучається до розмови з молодими донорами завідувач відділення трансфузіології Анжеліка Каланча. — Свої підписи під документом поставили головний лікар Центру Василь Мігайчук та в. о. голови Чернівецької міської організації Товариства Червоного Хреста Алла Запухляк. Усі ми щиро сподіваємося, що меморандум сконсолідує спільні зусилля у справі популяризації донорства крові, забезпечення поповнення запасів її препаратів, координації роботи центру, товариства та трансфузіологічних відділень медичних закладів області та що буде врешті створено єдину загальнообласну базу донорів крові.

Пані Анжеліка, до речі, до Всесвітнього дня донора крові отримала нагороду Чернівецької міської організації Червоного Хреста – Почесну грамоту за активну участь в організації донорського руху.

— Моя робота – найкраща в світі, — щиро зізнається жінка. — Сьогодні кров дуже потрібна, адже наші чоловіки вже більше року захищають нас від російського агресора, відстоюючи державну незалежність. Комусь це вартує навіть життя. Однак, на щастя, багатьох поранених рятує чиясь кров… І ми, трансфузіологи, й надалі докладатимемо зусиль, аби допомогти їм, підтримати. Саме тому звертаємося до всіх небайдужих людей – долучайтеся до донорства, і ваші вчинки будуть обов’язково винагороджені Всевишнім…
Наталія БРЯНСЬКА

peredplata