Запитували-відповідаємо

«Я — студент університе ту, закінчую навчання на стаціонарі, після чого буду призваний до армії. Чи зарахуються мені періоди навчання та військової служби до стажу при виході на пенсію?»

Починаючи з 1 січня 2004 року, період навчання може бути зарахований до страхового стажу тільки за умови сплати страхових внесків. Отже, якщо Ви бажаєте, щоб ці роки враховувалися при призначенні пенсії, то можете укласти в територіальному органі Пенсійного фонду за місцем проживання договір про добровільну участь у системі загальнообов’язкового державного пенсійного страхування. Що стосується періоду служби в армії, слід сказати, що, згідно з чинним законодавством, особи, які проходять строкову військову службу у Збройних Силах України, підлягають загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню і за них сплачуються страхові внески, тому період військової служби враховуватиметься до Вашого стажу при виході на пенсію.

«Я одержую одночасно пенсію з втрати годувальника та державну соціальну допомогу як інвалід з дитинства. Чи виплачуватиметься мені пенсія у зв’язку з втратою годувальника в разі одруження?»

Чинним законодавством передбачено, якщо інвалід з дитинства або дитина-інвалід має право на пенсію у зв’язку із втратою годувальника і державну соціальну допомогу відповідно до цього Закону, ці виплати призначаються одночасно.
Пенсія у зв’язку із втратою годувальника призначається на весь період, протягом якого член сім’ї померлого годувальника вважається непрацездатним.
Законодавством не передбачене припинення виплати пенсії у зв’язку з втратою годувальника в разі одруження її одержувача.

«Чи виплачується пенсія в разі виїзду за кордон на постійне місце проживання?»

У разі виїзду пенсіонера на постійне місце проживання за кордон пенсія, призначена в Україні, припиняється з наступного місяця після зняття з обліку за місцем постійного проживання та, за бажанням пенсіонера, здійснюється її виплата за 6 місяців наперед перед від’їздом. За наявності міждержавного договору в галузі пенсійного забезпечення з країною переселення призначена в Україні пенсія підлягає експорту за запитом компетентного органу країни-переселення.
Крім того, на даний час триває робота Пенсійного фонду спільно з Міністерством соціальної політики України щодо підготовки нормативно-правових актів, якими передбачатимуться умови, норми і механізм виплати пенсій громадянам, що проживають у країнах, з якими не укладено міждержавних договорів щодо пенсійного забезпечення. Разом з тим, наразі пен-сіонери, які виїжджають за кордон на ПМП, зобов’язані звернутися до органу, що призначив пенсію, із заявою про припинення виплати пенсії, надавши закордонний паспорт з відповідним записом про виїзд на постійне місце проживання за кордон та талон про зняття з реєстрації за місцем постійного проживання.

Яна Кордубан,
заступник начальника
управління пенсійного
забезпечення

peredplata