Олігархи на виборах

Олігархи на виборахДесять-п\’ятнадцять років тому посвідчення народного депутата було обов\’язковим атрибутом українського олігарха.

У дні вирішальних голосувань у коридорі Верховної Ради можна було зустріти Віктора Пінчука без краватки. Олександр Ярославський не гидував спускатися до загальної їдальні. Ігор Бакай приїжджав під купол в супроводі міліцейського ескорту, а Григорій Суркіс навіть одного разу отримав від Юлії Тимошенко удар підбором по нозі.

У ті дні радник президента Кучми і \”директор-розпорядник парламенту\” Олександр Волков демонстрував дива відкритості – він погоджувався давати коментарі журналістам! Щоправда, тільки один раз на кілька тижнів – і тільки коли навколо зберуться всі телекамери.

Сьогодні ці звичаї в минулому. Українські олігархи масово відмовилися від ідеї отримати депутатський мандат. З числа лідерів найбільших фінансово-промислових груп до наступного парламенту можуть потрапити хіба що Костянтин Жеваго та Петро Порошенко. На рахуючи Юрія Іванющенка, статус і статки якого все ще визначити неможливо.

\”Українська правда\” аналізує шляхи потрапляння до наступного парламенту людей, близьких до тих чи інших фінансово-промислових груп.

Досвід останніх років показав, що депутатство не рятує від неприємностей – прикладом чому став той таки Жеваго, підприємства якого \”трясуть\” всі роки президентства Януковича. Водночас можна домовлятися з будь-якою владою, і не будучи депутатом – це показав протягом останніх років Олександр Ярославський.

Тому найчастіше в списках кандидатів можна побачити не самих олігархів, а їхніх людей. Це – код для розгадки, хто підтримує цю політичну силу або грошима, або медіа-ресурсом, або зв\’язками.

ГРУПА ПІНЧУКА

Віктор Пінчук пропускає вже треті парламентські вибори. Пінчук, який обирався депутатом в 1998 та 2002 роках, після помаранчевої революції оголосив про прощання з політикою. На цих виборах Пінчук делегував своїх представників до прохідних списків. Він матиме комунікаторів у кожній з великих партій, що потрапляють до парламенту.

За списком Партії регіонів балотується Лариса Мельничук (директор департаменту в EastOne), у \”Батьківщині\” – Олена Кондратюк (дружина топ-менеджера медіа-холдингу Пінчука), в УДАРі – близька до Олени Пінчук Ольга Бєлькова. Також до числа \”людей Пінчука\” можна віднести щонайменше двох кандидатів у мажоритарних округах Дніпропетровської області.

Але головне – Пінчука пов\’язують теплі стосунки з лідерами усіх списків. Віктор Янукович регулярно навідується на саміти Пінчука до Ялти та Давоса, а Віталій Кличко та Арсеній Яценюк співпрацюють із фондом зятя Леоніда Кучми. Минулого року під час ялтинських зборів Яценюк навіть на емоціях зізнався, що не вважає Пінчука олігархом: \”Віктор, ти не нервуйся, ти не олігарх. Ти під захистом демократичних сил\”.

Олігархи на виборах

ГРУПА КОЛОМОЙСЬКОГО

Громадянин України та Ізраїлю Ігор Коломойський ніколи не балотувався особисто, але завжди був активним інвестором у політику. В інтерв\’ю \”Українській правді\” він не приховував, що в різні роки підтримував Ющенка, Тимошенко та Бродського.

Сьогодні найбільш відверто люди з \”групи Коломойського\” проступають у співпраці з УДАРом.

По-перше, у самому списку УДАРу є люди з футбольного клубу \”Волинь\” (Юрій Савчук, Андрій Вершецький), який належить Ігорю Палиці – одному з найближчих соратників Коломойського.

По-друге, УДАР оголив округи під \”кандидатів Коломойського\”. Наприклад, за 83 округом Івано-Франківської області іде Олександр Шевченко – директор комплексу \”Буковель\”, що належить акціонерам групи \”Приват\”.

УДАР виставляє тут відверто слабку кандидатуру – викладача кафедри теорії та історії держави і права. Насправді, очікувалося, що за цим округом Кличко висуне Юрія Соловея – депутата міської ради Івано-Франківська та лідера місцевого осередку УДАР. Але його взяли в список на 45 позицію. Від опозиції на цьому окрузі балотується голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич зі \”Свободи\”, якому конкуренти підсадили \”двійника\”.

Такого ж непрохідного кандидата УДАР поставив і проти Ігоря Палиці у Луцьку – щоправда, так само зробила і \”Батьківщина\”, яка заради Палиці перекинула сильних висуванців Анатолія Грицюка та Ігоря Гузя на інші округи.

Схоже, УДАР та \”Батьківщина\” вирішили створити максимально сприятливі умови кандидатам Коломойського.

Ще один наближений до \”групи Коломойського\” – Микола Палійчук – висунутий на Івано-Франківщині напряму від УДАРу. А \”Батьківщина\” дала цей округ колишньому заступнику Палійчука Василю Гладію, коли той очолював обласну адміністрацію за президента Ющенка.

Богдан Гдичинський, заступник голови \”Укрнафти\”, іде за 88 округом як самовисуванець. \”Батьківщина\” запропонувала кандидатом за цим кругом Олександра Левицького, колишнього заступника голови фракції БЮТ у Івано-Франківській обласній раді, якою фактично керував сам Гдичинський до свого переходу Партію регіонів.

Ну і, безперечно, наявність Ірини Геращенко як колишнього медіа-менеджера Коломойського в УДАРі ще більше посилює підозри про небайдужість цього олігарха до Кличка.

Олігархи на виборах

ГРУПА ЖЕВАГА

Костянтин Жеваго, який 2006 року пристав до блоку Юлії Тимошенко, тримався до останнього – він не вийшов з фракції БЮТ в період загальної міграції тушок після інавгурації Януковича. Хоча двоє депутатів з \”групи Жевага\” залишили ряди Тимошенко – Руслан Зозуля та Анжеліка Лабунська.

Схоже, таку стійкість Жевага оцінили на Турівській – сьогодні він балотується за округом в Полтавській області як \”самовисуванець\”. Але \”Батьківщина\” не виставила жодного кандидата за цим округом, таким чином даючи зрозуміти, що підтримує Жевага.

Аналогічна історія, до речі, на Сумщині, де самовисуванцем балотується екс-помічник президента Кучми Олександр Волков. Запропонувати цю кандидатуру напряму \”Батьківщина\” не наважилася, але і конкурентів йому також не направила в округ.

Також за округом в Кременчуці висувала свою кандидатуру Ірина Дроздова – керівниця компанії \”Кременчукм’ясо\”, що належить Жеваго, але наприкінці серпня вона знялася з виборів, відкривши дорогу для переобрання регіонала Надоші.

Олігархи на виборах
ГРУПА \”КОНТИНІУМ\”

Група \”Континіум\” масово штурмує парламент у рідній Волинській області – Ігор Єремеєв з партнерами висунувся на трьох з п\’яти округів. Четвертним кандидатом від \”Континіуму\” мав стати губернатор Борис Клімчук, який подав документи до ЦВК, щоб балотуватися за округом Ігоря Палиці з групи \”Приват\”. За інформацією джерел, підтримати кампанію Клімчука збирався саме Єремеєв.

Перспектива програти Клімчуку шокувала Ігоря Палицю, який попередньо домовився з губернатором про підтримку. В атаку проти Клімчука було кинуто медіа-холдинг Коломойського включно з каналом 1+1. У підсумку, Клімчука минулої п\’ятниці викликали до адміністрації президента – а в понеділок він зняв свою кандидатуру.

Олігархи на виборах
ГРУПА ПОРОШЕНКА

Міністр економіки Петро Порошенко веде одразу чотирьох мажоритарників у своїй вотчині – на Вінничині. Це сам Порошенко, його батько та близькі соратники – Олександр Домбровський і Григорій Заболотний.

Кума Порошенка Оксана Білозір, яка також виступає vip-агітаторів за родину на концертах у Вінницькій області, балотується на Житомирщині.

Генпродюсер \”5 каналу\” Юрій Стець отримав прохідне місце в списку опозиції. Ще два колишніх губернатори з квоти Порошенка зразка 2005 року ідуть за мажоритарними округами.

Олігархи на виборах

Далі буде…

В другій частині читайте про висуванців від групи Льовочкіна-Фірташа та від \”донецьких\”.

Сергій Лещенко, Українська правда

peredplata