Влада перетворює кримінально-процесуальний кодекс на кодекс кримінальних переслідувань

Влада перетворює кримінально-процесуальний кодекс на кодекс кримінальних переслідувань«В Україні повинен бути чесний Кримінальний закон, який захищає насамперед людину і громадянина, а не прокурора, слідчого, міліціонера і наглядача в тюрмі», – заявив у вівторок, 10 квітня, Арсеній Яценюк, під час обговорення проекту КПК у парламенті.

Арсеній Яценюк наголосив, що згідно з висновками експертів, у провладній редакції Кримінального кодексу прокурор є «практично нічим іншим, як засобом здійснення кримінального переслідування»: «Повноваження прокурора, запропоновані цим кодексом, – це фактично повноваження і державного обвинувачувача, і слідчого. Не вистачає ще повноважень судді».

Поправки Арсенія Яценюка до КПК передбачають відновлення інституту незалежності слідчого. «Щоб прокурор не мав права втручатися в сам процес кримінального переслідування, не керував слідчим і не давав йому прямих доручень, за які слідчий відповідно до проекту кодексу ще і буде нести кримінальну відповідальність», – пояснив лідер «Фронту Змін».

Із огляду на це, Арсеній Яценюк, вимагає позбавити прокурора повноважень доручати органу досудового слідства проведення розслідувань, проведення у встановлений прокурором строк слідчих дій, а також санкціонувати негласні слідчі розшукові дії. «Прокурор повинен підтримувати державне обвинувачення, а не розказувати слідчому, як проводити безпосередньо процес слідства», – додав він.

Арсеній Яценюк також вимагає скасувати зміни до КПК, згідно з якими досудове розслідування розпочинається не з винесення постанови, а відразу з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до єдиного реєстру досудових розслідувань. «Якщо сьогодні при порушення кримінальної справи винесену постанову можна оскаржити в суді й таким чином зупинити кримінальне переслідування, то за новою редакцією як тільки справу внесли до реєстру – зразу розпочинається процедура досудового слідства. Ви нічого не можете з цим зробити», – сказав Арсеній Яценюк.

Лідер «Фронту Змін» нагадав, що вніс 191 поправку до КПК, а загалом опозиція внесла їх понад тисячу. Проте провладна більшість не підтримує поправки від опозиції, навіть ті, які схвалені профільним комітетом.

«Влада перетворює кримінально-процесуальний закон на кодекс кримінальних переслідувань», – підсумував лідер «Фронту Змін»

peredplata